MUZIKINIS GATVĖS TEATRAS ŠVĖKŠNOJE

MUZIKINIS GATVĖS TEATRAS ŠVĖKŠNOJE

Grįžti namo, tai kiekvienam – laimė ir ramybė, kuri nepamatuojama, o patiriama širdimi. Ir tai supranti tik tada, kai išvyksti ilgam, ar dėl persekiojimo, karo, ekonominių bei kitų priežasčių esi priverstas palikti, tai kas yra brangiausia – Tėvynę, šeimą, artimuosius, savo žemę…

2024 m. Europos žydų kultūros dienų tema „Šeima“. Žydų kultūros dienų renginiai Švėkšnoje jau tapo tradicija – šiemet ją minėsime rugsėjo 5 d., 11 val. istorinėje turgaus aikštėje (Liepų a., Švėkšna) ir užbaigsime Švėkšnos sinagogoje.

Į Švėkšną atvyksta muzikinis gatvės teatro spektaklis „Gekumen“, kurį su režisieriumi Adrianu Schvarzsteinu (Ispanija) sukūrė VšĮ „Senųjų menų studija“ (Vilnius). Spektaklio žiūrovas-dalyvis emociškai ir vizualiai sugrąžinamas, priartinamas prie tarpukario Lietuvos žydiškos kultūros bei humoro. „…Žmonės ir pasaulis vis dar tebėra kažkas nenusakomo ir ypatingo, kur kiekviena diena tampa išgyvenimo nuotykiu. Aš kuriu savo spektaklio dramaturgiją ir išgalvoju personažus, prisimindamas realų žmogų… Nepaisant dokumentinio scenarijaus konteksto, mes kuriame teatro spektaklį, kuriame fantazija, absurdas ir komedija – svarbiausi mūsų palydovai. Kaip ir gyvenime.“, – sako A. Schvarzsteinas.

Spektaklis „Gekumen“ pasakoja apie grįžtantį namo jaunuolį, kurį čia pat apsupa žydų kvartalo gyventojai – duonos pardavėjas, batų valytojas, spaudos kiosko savininkas, gydytoja, kuriuos puikiai įkūnija ankstyvosios muzikos ansamblis „Camerata dei folli“: vokalistas Nerijus Masevičius, smuiku griežianti Justė Martinkėnaitė, gitaristas bei liuto forte atlikėjas Saulius S. Lipčius, šokėja ir aktorė Jūratė Širvytė-Rukštelė, aktorius Adrian Schvarzstein bei akordeonistas Vytautas Dovydauskis. Visi šie personažai žiūrovą palydi į kupiną emocijų, skonių ir kvapų, muzikinę kelionę. Nors spektaklio herojai identifikuojami kaip žydai, kitose šalyse ar kontekstuose, pasak režisieriaus Adriano, jie „virsta“ ištremtaisiais iš bet kur į bet kur, nes, deja, netekčių kryželiais yra pažymėtos aibės Žemės kampelių.

Spektaklyje skamba jidiš klezmer melodijos, tarpukario Kauno estrados garsai, senoji sefardų, aškenazių tradicinė muzika, pabrėžianti žydišką spektaklio kontekstą, o kiti europinės muzikos perlai aranžuotėmis į programą darniai inkrustuoti talentingo kompozitorius Vitalijaus Neugasimovo, atskleidžia daugiatautę krašto kultūrinę terpę. Dėka kostiumų dailininkės Daivos Petrulytės atlikėjai perkelia žiūrovus į laikus, kai Lietuvoje laisvai skambėjo jidiš kalba, o pasirodyme matomi personažai vaikščiojo miesto gatvėmis.

 

Projektą „Žydų kultūros diena Švėkšnoje: ŠEIMA“ finansuoja Kultūros paveldo departamentas ir Šilutės rajono savivaldybė. Organizuoja Šilutės Hugo Šojaus muziejaus Švėkšnos ekspozicija.

Kontaktinis asmuo informacijai – Monika Žąsytienė, tel. +37065757152, nuoroda į renginį https://fb.me/e/3CNb5ypMG

 

Šilutės Hugo Šojaus muziejaus Švėkšnos ekspozicijos ir Senųjų menu studijos informacija.

Fotografijos Senųjų menu studijos.

Close Menu
Pakeisti dydį
Kontrastas