VOKIEČIŲ KULTŪROS DIENA ŠILUTĖJE

VOKIEČIŲ KULTŪROS DIENA ŠILUTĖJE

Rugsėjo 30 d. vokiečių rašytojui ir dramaturgui Hermanui Zudermanui sukanka 167-eri. Tradiciškai tuo metu minime ir Vokiečių kultūros dieną.

10 val. 9-10 kl. moksleivius kviečiame į edukacinį užsiėmimą ,,Pažink rašytoją Hermaną Zudermaną”. Užsiėmimas vyks DKC ,,Eglutė“. Būtina išankstinė registracija tel. 0 657 51909.

16 val. Šilutės Hugo Šojaus muziejuje bus pristatytos net dvi parodos. Pirmoji – vokiečių dailininko Alfredo Kitzigo (1902-1964) darbų paroda ,,Įspūdžiai iš Vestfalijos ir Kuršių nerijos“. Menininkas gimė 1902 m. liepos 9 dieną Aleno mieste. Baigęs realinę gimnaziją, mokėsi taikomosios dekoratyvinės dailės mokykloje Dortmunde. 1925 m. buvo priimtas į Prūsijos Menų Akademijos profesoriaus Wolfsfeldo klasę, kurią baigė įgydamas meistro titulą. A. Kitzigas gyveno ir dirbo Berlyne. 1938 m. sukūrė savo įžymųjį paveikslą ,,Vizionierius”. Menininko darbai buvo eksponuojami daugelyje Europos miestų – Berlyne, Londone, Paryžiuje. Viešėdamas Rytprūsiuose, dailininkas aplankė ir Kuršių neriją (1934-1935 m.). Savo įspūdžius ir sutiktus žmones jis įamžino paveiksluose.

 

Antroji paroda – ,,Hermano Zudermano gyvenimas tarp Šilutės ir Blankenzės”. H. Zudermanas gimė Macikuose. Literatūrinės sėkmės lydimas rašytojas 1902 m. Blankenzėje, netoli Berlyno, iš savo draugo Viktoro fon Thümeno nusipirko dvarą ir 4,5 ha parką. Brandenburgo kraštovaizdis jam priminė buvusius namus, į kuriuos jis visada mėgdavo sugrįžti. Naujuosius dvaro rūmus rašytojas apstatė vertingais ir senais baldais, meno kūriniais, o parką papuošė nedideliais pastatais, skulptūromis, kolonomis ir kitais meno kūriniais, kuriuos įsigijo keliaudamas po Italiją. Gyvendamas Blankenzės dvare rašytojas sukūrė romaną ,,Dainų daina“ („Das Hohe Lied“) ir ,,Lietuviškos apysakos“ (,,Litauische Geschichten” (1917 m.)), kurios jį dar labiau išgarsino. Parodoje bus galima išvysti ne tik unikalius Blankenzės dvaro baldus, bet ir knygas apie Prūsų Lietuvos kraštovaizdį ir gyventojus, kurias Hugo Šojus padovanojo savo bičiuliui, kad šis turėtų iš kur semtis įkvėpimo ir informacijos, kuriant žymiąsias apysakas.

Parodos partneriai: Šilutės Hermano Zudermano draugija ir Vokietijos Hermano Zudermano fondas. Renginio nuotaiką melodijų garsais kurs Šilutės meno mokyklos mokiniai.

Close Menu
Pakeisti dydį
Kontrastas