DR. DAINIAUS JUNEVIČIAUS PASKAITOS AKIMIRKOS

DR. DAINIAUS JUNEVIČIAUS PASKAITOS AKIMIRKOS

Paskaitos ,,Du Varšuvos fotografo Konrado Brandelio apsilankymai Lietuvoje 1871 ir 1875 metais ir unikalus Vilniaus nuotraukų rinkinys Šilutės Hugo Šojaus muziejuje” metu buvo pristatyta vieno žymiausių XIX a. Lenkijos fotografo Konrado Brandelio (1838 –1920) biografija. Nuo 1865 m. K. Brandelis turėjo nuosavą ateljė Varšuvoje, fotografavo portretus, Varšuvos vaizdus, fiksavo miesto įvykius, iš savo nuotraukų sudarinėjo Varšuvos vaizdų albumus. Jo nuotraukos buvo vertinamos amžininkų, aukštų vertinimų susilaukė daugelyje parodų. Neprastai įdomūs lektoriaus akcentuoti fotografijos istorijos momentai. Pasirodo, anuomet fotografas, norėdamas įamžinti miesto pastatus, su savimi turėjo nešiotis visą laboratoriją.

 

Svarbiausiu paskaitos akcentu tapo Konrado Brandelio apsilankymai Lietuvoje. 1871 m. jis buvo atvykęs fotografuoti Kaišiadorių–Liepojos geležinkelio linijos, o 1875 m. – Vilniaus vaizdų. Buvo žinoma tik keletas pastarojo apsilankymo metu darytų nuotraukų, todėl Šilutės Hugo Šojaus muziejuje saugomas unikalus Konrado Brandelio Vilniaus vaizdų aplankas „Souvenir de Vilna“ („Vilniaus suvenyras“) yra ypatingai svarbus Vilniaus fotografijos istorijai ir lieka įdomus tolimesnių tyrinėjimų objektas.

 

Projektas „K. Brandelio 1875 m. Vilniaus nuotraukų rinkinio Souvenir de Vilna viešinimas – leidyba ir paskaitos“ finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos.

 

Close Menu
Pakeisti dydį
Kontrastas